11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCopii care dau naştere la alţi copii

Copii care dau naştere la alţi copii

Din ce în ce mai multe minore din judeţul Gorj aduc pe lume copii, care, de cele mai multe ori, ajung în sistemul de protecţie socială.

GORJ. La Centrul Maternal din Târgu Jiu au fost cazate, de la începutul anului şi până în prezent, patru minore împreună cu nou-născuţii lor. Este cel mai mare număr de mame minore înregistrat în ultimii cinci ani într-o perioadă atât de scurtă. „Sunt director de cinci ani şi nu am avut niciodată atâtea minore care să apeleze la noi. Două dintre ele au născut gemeni, iar cea mai tânără are 15 ani. De la începutul anului, situaţia s-a rezolvat pentru două dintre ele, iar alte două sunt încă la noi“, a precizat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu Jiu.

Prea puţini taţi şi-au recunoscut copiii, iar nou-născuţii, după o perioadă, sunt încredinţaţi asistentelor maternale. Cea mai mică mămică este elevă în clasa a IX-a la un liceu din Târgu Jiu şi a hotărât să-şi dea spre adopţie copilul. Ea s-a reîntors în familie şi intenţionează să-şi continue studiile. Într-un singur caz, tatăl şi-a recunoscut copilul. Dintre cele două mame minore rămase în centru, una mai are acasă un copil născut când aceasta avea 15 ani. Pe cel de-al doilea minora intenţionează să-l dea unui asistent maternal.

 

Probleme grave de comunicare

 

Majoritatea mamelor minore fac parte din familii destrămate, monoparentale, exemplul părinţilor fiind una dintre cauzele situaţiei în care au ajuns acestea. Potrivit lui Gheorghe Milosteanu, lipsa comunicării dintre mame şi fete este altă cauză: „Comunicarea deficitară apare nu numai în familiile destrămate sau monoparentale. Am avut cazuri de minore care aveau familii normale. În cele monoparentale, exemplul personal dispare. Copiii văd că părinţii se despart, nu mai ştiu cum trebuie să se poarte. Educaţia sexuală şi prevenirea sarcinilor nedorite ar trebui să fie abordate cu mult mai multă seriozitate“. Copilăria acestor mame este spulberată de maternitate, astfel că viaţa de adult începe cu foarte mulţi ani înainte. Părinţii şi cadrele didactice ar trebui să pună accent pe educaţia sexuală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU